Omzet, ebitda, courante nettowinst, boekhoudkundige min- of meerwaarden, marktaandelen, …. : een jaarverslag doorploegen, is niet voor iedereen een wandeling in het park. Vaak gaat het om een lijvig en complex document boordevol cijfers, tabellen en grafieken. Voor Triodos Bank pakten we het anders aan: met een heldere nieuwsvideo. En zo werden de jaarcijfers toegankelijk voor een breed publiek.
Een jaarverslag is – eenvoudig uitgedrukt – de financiële eindbalans van een onderneming. Een belangrijk document dus, want het vertelt nagenoeg alles over de financiële gezondheid van het bedrijf in kwestie. Vaak is het financiële specialisten (zoals de aandeelhouders van het bedrijf, beleggers, pensioenfondsen, beursanalisten en de toezichthouders) op het lijf geschreven. Maar niet het brede publiek.
En dat wilde Triodos Bank anders aanpakken. Ook aan mensen die minder financieel geletterd zijn, wilde de bank vertellen waar ze dagelijks mee bezig zijn en welke resultaten ze behalen. Daarom stelden we voor om hun jaarverslag in een nieuwsvideo van 2 minuten te gieten. Alsof het een nieuwsreportage voor het tv-journaal was. Uiteraard konden daarin niet álle cijfers aan bod komen, maar wel de cijfers die er voor Triodos toe doen. Zoals het geld dat de bank ophaalt bij de spaarder bijvoorbeeld, en de kredieten die het op basis daarvan kan geven aan duurzame bedrijven en projecten.
Dus trokken we met onze cameraploeg naar zo’n duurzaam project, gefinancierd door Triodos: een nieuwe woonwijk in de Prozastraat in Anderlecht, waar energiebedrijf Brusol gratis zonnepanelen op de daken van de woningen had gelegd. We spraken er met een buurtbewoonster die vol lof was over de zonnepanelen en daardoor fors op haar energiefactuur bespaarde. Een onafhankelijke, betrouwbare getuigenis die de boodschap van Triodos niet alleen versterkte, maar ook extra geloofwaardigheid gaf.
Maar we lieten uiteraard ook Triodos zelf aan het woord. Algemeen directeur Thomas Van Craen vertelde waarom zijn bank zo hard gelooft in kredietverlening aan bedrijven die zich bezighouden met hernieuwbare energie. En ook bij zo’n duurzaam bedrijf gingen we filmen.
Het eindresultaat: geen complex cijferverhaal dus, wel een coherent en relevant verhaal dat toegankelijk én boeiend was voor zowel een breed als gespecialiseerd publiek.