reputatie pr

12/11/2020

Wees geen ‘Comical Ali’, maar blijf een expert

Reputation management Storytelling

“Ja maar, we gaan toch niet vertellen dat het slecht gaat?” Heel wat bedrijven zijn bang dat hun mindere zakencijfer vandaag afstraalt op hun imago. En aarzelen daarom om te communiceren. Nochtans is het een no-brainer: ook in slechte tijden is het cruciaal om je te gedragen als een expert met waardevolle informatie. Ons advies: stel je niet op als Comical Ali – de Iraakse minister die ontkende dat de Amerikanen oprukten in Bagdad, terwijl die al door het paleis van Hoessein wandelden – of je verliest snel alle geloofwaardigheid.

Praat met je concullega’s

Dat je niet de enige bent die het wat moeilijker heeft in deze coronatijden, is kristalhelder. Leg daarom regelmatig je oor te luisteren bij je netwerk van concullega’s. Zit iedereen in hetzelfde schuitje? Geef dan in je communicatie mee dat de sector het moeilijk heeft. En dat ook jullie er niet aan ontsnappen. Maak duidelijk dat het om een algemene, tijdelijke malaise gaat.

Leg uit waarom

Gaat het minder goed in de sector, geef dan aan wat precies de pijnpunten zijn, en hoe ze zijn ontstaan. Door de situatie te duiden, stel je je op als een expert. En experten hebben altijd een streepje voor bij journalisten. Maar zorg er dan wel voor dat je je aan de feiten houdt. En breng je verhaal op een manier die iedereen kan begrijpen. Dus niet “Door een toenemende graad van onzekerheid op het vlak van bestrijding van het SARS-CoV-2-virus is de bezettingsgraad in de verblijfsaccommodaties dezer dagen gezakt onder de kritische grens van 50%”, maar wel “De Belgische reizigers gaan vandaag minder op hotel omdat ze zich zorgen maken over de aanpak van het coronavirus in sommige landen. Dat heeft ervoor gezorgd dat hotels op sommige locaties slechts voor helft gevuld zijn.” Grijp tot slot ook niet terug naar de eeuwige dooddoener dat “de overheid meer moet doen”. Daar maak je jezelf alleen maar een hulpeloos slachtoffer mee. 

Kijk vooruit

De zaken analyseren is goed, maar kijk ook vooruit door te vertellen wat jij voor je bedrijf gaat doen. Geef een positieve boodschap mee aan de man in de straat, je klanten, je partners en je aandeelhouders. Vertel wat je allemaal van plan bent om het tij te helpen keren. En toon je enthousiasme en strijdvaardigheid.  

Back to top