Zes tips om je goed voor te bereiden op een interview

‘Kan je je vragen op voorhand doorsturen?’ Het is een vraag die journalisten vaak krijgen, maar waar ze niet snel op ingaan. Eisen dat je alleen maar een interview wil geven als je alle vragen op voorhand in je mailbox krijgt, is dus meestal geen goed idee. Hoe kan je je dan wel voorbereiden op een kritisch interview?

Marc Schaling van Land Invest Group laat in Trends weten dat hij de “insinuaties” van nieuwswebsite Apache beu is. Apache zou hem een aantal keer gecontacteerd hebben om vragen te stellen over de Antwerpse Renault-site. "Telkens als Apache ons contacteerde, vroeg ik om schriftelijk vragen te stellen, wat niet gebeurde”, zegt Marc Schaling aan Trends. “Waarop het insinuaties als feiten publiceerde. Omdat andere media het verhaal klakkeloos overnemen, nemen we nu actie."

Hoewel het begrijpelijk is dat Marc Schaling zich grondig wilde voorbereiden op een interview en op potentieel kritische vragen, waren de journalisten van Apache natuurlijk niet verplicht om hun vragen door te sturen. En door niet te reageren, heeft hij de kans gemist om zijn versie van de feiten meteen mee te geven en enigszins controle te houden over de communicatie.

Als je een interview wil voorbereiden, houd dan deze vuistregels in gedachten.

  1. Vraag journalisten wat de invalshoek van hun artikel is

Eisen dat je alleen maar wil toezeggen voor een interview als je de vragen op voorhand kan inkijken, valt meestal niet in goede aarde bij journalisten. Ze zijn niet verplicht om hun vragen door te sturen, en mogen tijdens het gesprek uiteraard nog extra vragen stellen. Wat je wel kan doen, is polsen wat de invalshoek van het interview zal zijn en welke onderwerpen aan bod zullen komen.

  1. Bedenk zelf al een aantal vragen en antwoorden

Denk altijd twee stappen vooruit, en bedenk zelf wat voor vragen een journalist je mogelijk zou willen stellen. Zeker als je vermoedt dat het interview gevoelige onderwerpen zal aanraken. Maak een lijst met kritische vragen en denk op voorhand na wat je hierop wil antwoorden. Zo word je geen speelbal van de journalist tijdens het interview.

  1. Oefen je interview

Vraag iemand om de rol van kritische journalist op te nemen. Laat hem doorvragen en bijvragen stellen, zoals een echte journalist zou doen. Kies voor die rol iemand die zich niet snel laat intimideren.

  1. Vermijd “geen commentaar”

“Geen commentaar” klinkt vaak als een schuldbekentenis. Zo’n antwoord zal dan ook snel tot speculaties leiden. Als je kritische vragen krijgt, blijf dan kalm en geef korte en feitelijke antwoorden. Als je op bepaalde vragen niet kan of mag antwoorden, kijk dan of je nog een andere boodschap kan meegeven. Bijvoorbeeld: “Dat kan ik je zo niet zeggen, maar wat ik wel weet is dat..." Of geef eerlijk aan dat je over dat onderwerp niet verder kan uitweiden.

  1. Ga er niet van uit dat journalisten je verhaal overnemen

Vergeet niet dat journalisten altijd onafhankelijk zijn. Je mag je verhaal nog zo goed voorbereiden als je wil, het artikel dat journalisten zullen schrijven, kan afwijken van het scenario dat je in gedachten hebt.

  1. Vraag om feitelijkheden of citaten na te lezen

Artikels nalezen voor publicatie is geen recht, maar een privilege. Als je een artikel mag nalezen, beperk je dan tot het corrigeren van inhoudelijke fouten. Je kan de journalist ook vragen of je je eigen citaten mag nalezen. De titel kan je niet laten aanpassen, want het is de eindredacteur die uiteindelijk beslist welke titel er boven een artikel komt. Meer tips vind je in onze blog: ‘Interviews nalezen voor publicatie: standaardpraktijk of not done?’

Voeg je reactie toe
Auteur: Leni Debacker

Gepubliceerd op: 27/10/2016


Laatste tweets

"#Storytelling is sharing happiness." Chris Anderson, curator bij @TEDTalks, geeft 4 #tips om mensen mee in je verh… twitter.com/i/web/status/1…

Wij spreken op

Meer datums

Leadersmeeting@Paris

Een 3-daagse bijeenkomst van en voor Belgische bedrijfsleiders, politici en inspirerende mensen uit de culturele en academische wereld rond een centraal thema.

leadersmeetingparis.be