Vijf tips om aan de slag te gaan met video in public relations

Dit jaar zal 70 procent van het internetverkeer uit video bestaan, schat Cisco. Facebook telt al 8 miljard online videoweergaven per dag. Mensen willen duidelijk bewegend beeld en daar spelen bedrijven graag op in. Ook Bepublic biedt intussen video aan. Maar wat maakt een video nu geschikt voor public relations?
Hier zijn 5 vuistregels voor makers van pr-video’s die het bekijken waard zijn.

1. Een sterke titel

 

Om een goede video te maken, heb je een sterke titel nodig. Je moet mensen meteen vastgrijpen met jouw verhaal en de beste manier om dat te doen is met een sterke titel die de juiste verwachtingen opwekt bij je kijkers. Stel jezelf de vraag: als mijn video een krantenartikel was, wat zou de krantenkop dan zijn? Heb je geen goed antwoord? Dan is je verhaal vermoedelijk ook geen video waard.

2. Verdien onverdeelde aandacht

Filmpjes kijken, slorpt al je aandacht op. Zorg er dus ook voor dat jouw video’s zo interessant zijn dat ze de dag van jouw kijker even mogen onderbreken. Je moet iets nieuw te vertellen hebben dat zo interessant, leuk of pakkend is dat het écht niet kon wachten. Volg daarbij de redenering van een journalist: zorg dat je video iets nieuwswaardig vertelt. Een kwestie van leven of dood mag het niet worden, maar urgent - dat moet het altijd zijn.

3. Zorg dat er iets te zien is

Mensen die video’s kijken, registreren voor 80 procent wat ze zien en slechts voor 20 procent de echte informatie van de video. Dat wilt niet alleen zeggen dat je er zelf best keurig uitziet als je in beeld komt, maar zeker ook dat je voor wat actie moet zorgen in je video. Handelingen die saai zijn om naar te kijken of beelden waarop niets gebeurt, zorgen dat mensen afhaken.

4. Het juiste format

Op de opnameknop duwen is niet voldoende, je moet beelden ook volgens de wetten van jouw videoformat filmen. Zo is er bijvoorbeeld de regel dat iemand die geïnterviewd wordt, nooit rechtstreeks in de lens kijkt. Laat hem kijken naar de journalist die het interview afneemt. Een presentator mag dan wel weer in de lens kijken, rechtstreeks naar de kijker.
Het is dus heel belangrijk om de regels te kennen van het videoformat dat je gebruikt. Twijfel je of je ze wel juist hebt? Bekijk dan eerst enkele gelijkaardige video’s op YouTube die je goed vindt, en controleer of ze daar hetzelfde doen.

5. Wees kritisch voor jezelf (en je klant)

Bekijk je jouw filmpje en denk je: “dit ziet er niet zo goed uit”, dan is de kans groot dat andere kijkers het minstens even slecht zullen vinden. Durf een tweede, derde, of zelfs nog meer ‘takes’ opnemen om het perfecte beeld of de ideale quote te hebben: dat doen professionals ook.

Enkele voorbeelden van de nieuwsvideo’s van Bepublic vind je op het Youtube-kanaal van Bepublic.

Voeg je reactie toe
Auteur: Wies De Vuyst

Gepubliceerd op: 05/01/2017


Laatste tweets

Ontbinding #contracten van onbepaalde duur komt er steeds minder op initiatief van werkgever, blijkt uit cijfers va… twitter.com/i/web/status/1…

Wij spreken op

Meer datums

Leadersmeeting@Paris

Een 3-daagse bijeenkomst van en voor Belgische bedrijfsleiders, politici en inspirerende mensen uit de culturele en academische wereld rond een centraal thema.

leadersmeetingparis.be