Transparantie graag

Achttien jaar na de dioxinecrisis worstelt ons land nog altijd met de manier waarop het communiceert over voedselrisico's. 

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) was al bijna twee maanden op de hoogte van de aanwezigheid van fipronil in eieren van kippenkwekers. Maar vandaag weten de consumenten nog altijd niet hoeveel kippenkwekers zijn geblokkeerd, we weten nog altijd niet hoeveel eieren zijn besmet, en we hebben geen idee welke fipronil-waarden in onze eieren zijn vastgesteld. En intussen laten we de communicatie over aan een woordvoerster van het FAVV, terwijl de verantwoordelijke ministers onzichtbaar zijn. Zoiets is onaanvaardbaar.

De Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt is behoorlijk ontstemd over de manier waarop België de fipronil-crisis aanpakt en wil overleg met de Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme (MR). Terecht, want we weten vandaag veel te weinig over de besmetting die de eiersector nu al enkele weken treft. Er zijn in ons land 'tientallen' producenten van eieren geblokkeerd, maar we weten niet precies hoeveel, laat staan welke bedrijven. Cijfers die in Nederland wel worden vrijgegeven.

We hebben er evenmin een idee van hoeveel eieren besmet zijn geraakt met fipronil en waar die eieren zijn terechtgekomen. In Nederland heeft de overheid een lijst vrijgegeven met de codes op de eieren die besmet zijn. Consumenten die willen weten of ze ondanks alle maatregelen toch een besmet ei in de koelkast hebben liggen, kunnen dat zelf controleren. Niet zo in België.

We weten ook niet hoeveel fipronil in onze eieren is terechtgekomen, het FAVV houdt het alleen bij een vaag 'aanzienlijk lager dan de afgesproken EU-grenswaarde', en 'geen gevaar voor de volksgezondheid'. Het is onbegrijpelijk waarom het FAVV die waarden niet vrijgeeft, want het zou misschien een pak ongerustheid kunnen wegnemen.

En om de verwarring compleet te maken, beslisten enkele warenhuisketens alsnog tienduizenden eieren uit de rekken te halen, wat de perceptie alleen maar versterkt dat de besmetting misschien toch niet zo onschuldig is als de overheid ons wil doen geloven.

Dioxine

De dioxinecrisis van 1999 heeft ons geleerd dat een transparante (crisis)communicatie heel belangrijk is om het vertrouwen in onze voedselketen te bewaren. Toen duurde het meer dan twee maanden eer, via de media, bekend raakte dat eieren en kippen besmet waren, met alle gevolgen van dien.

Piet Vanthemsche roept op om wat vertrouwen te hebben in het FAVV, "dat zelf wel zal weten wanneer het wat kan communiceren". Hebben we nu nog niet geleerd dat onze samenleving vandaag een pak veeleisender is geworden als het gaat om te worden geïnformeerd over zaken die ons allen aangaan? Vertrouwen is er pas als we voelen dat er een open, transparante communicatie is. Vertrouwen krijgen we pas als we niet de indruk hebben dat er iets wordt achtergehouden. En die indruk is er vandaag wel.

Geef duidelijke, gedetailleerde informatie over de omvang van de besmetting, over het aantal geblokkeerde bedrijven en het aantal besmette eieren. Ondanks het lopende gerechtelijke onderzoek kunnen en moeten die gegevens worden prijsgegeven. En stop met te denken dat transparant communiceren paniek gaat veroorzaken bij de consument. Integendeel. Er zal meer vertrouwen zijn in de aanpak en in het leiderschap van voedselveiligheidsinstanties.

Vandaag vragen consumenten, toxicologen, politieke partijen, federaties van de getroffen sectoren, en nu ook onze buurlanden om meer duidelijkheid. Laat daarom de communicatie niet langer over aan een woordvoerster van het FAVV, maar wijs iemand met meer autoriteit aan die volledige duidelijkheid heeft over deze zaak. Al moet daar een minister voor uit vakantie terugkeren.

Deze opinie verscheen op 7 augustus 2017 in De Morgen.

Voeg je reactie toe
Auteur: Jeroen Wils

Gepubliceerd op: 08/08/2017


Laatste tweets

Rien n'abat les collègues du Bepublic Group ! Nous travaillons de chez nous, plus motivés que jamais aux communicat… twitter.com/i/web/status/1…

Wij spreken op

Meer datums

Leadersmeeting@Paris

Een 3-daagse bijeenkomst van en voor Belgische bedrijfsleiders, politici en inspirerende mensen uit de culturele en academische wereld rond een centraal thema.

leadersmeetingparis.be